KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ


Kırı m-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs gru­bundan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Kimler Risk Altındadır? Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, Veteri­nerler, Kasaplar, Mezbaha çalışanları, Sağlık personeli. Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulu­nanlar da risk altındadır. Kuluçka süresi ne Kadardır? Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle I -3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut çıkartısı veya diğer dokulara doğru­dan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir. KKKA hastalığı hangi yollarla bulaşabilir?
I - Virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile
2-   Enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu
3-  Hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu

Belirtileri Nelerdir? Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma veya ishal, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve.gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalıdır. Özellikle tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına gidildiğinde açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarından dönüşte mutlaka kendi vücudunuzda ve çocuklarınızın vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar, diz arkası dahil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kene Isırılmasında Ne Yapılmalıdır? Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılma- malı, uygun bir malzeme ile (Pens, eldiven vb.) vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutula­rak çıkarılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldü- rülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kene üzerine sigara basılmamalı ve kene üzerine kolonya dökülmemelidir.
Kırım-Kongo kanamalı Ateşinin Tedavisi Varmıdır?
Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati önem arz etmektedir.
UNUTMAYINIZ!

-Vücuda tutunan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski de o kadar azalabilmektedir

-Vücudunuzdaki keneyi çıplak elle dokunmamak şartıyla en kısa sürede çıkartın çıkarttırın

Dr. Perihan ALKAN


Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Video

←Kanalımız

Dil

Popular Posts

Etiketler

Lütfen Buradaki konuları İsim belirterek Paylaşın. Blogger tarafından desteklenmektedir.