Etsiz çiğ köftenin zararları

on 11 Ekim 2012 Perşembe

Etsiz çiğ köftenin zararları Etsiz çiğ köfte sağlığa uygun mu, zararlı mı, sakıncası ve tehlikesi var mı? Etsiz çiğ köfte yapımında kullanılan malzemeler nelerdir, bunlar dinimize uygun mudur, helal midir? Etsiz çiğ köfte sevip de bu soruları soranlara kötü haber geldi! Zira etsiz olması nedeniyle tercih edilen çiğköftelerde, et aroması kazandırmak amacıyla ‘et bulyon’ kullanılıyor. Helal sertifikası olmayan bulyonlara ise başta merdivenaltı üretim olmak üzere birçok firma yer veriyor… Son yıllarda lezzeti ve uygun fiyatıyla büyük rağbet gören çiğköfte, bilmediğimiz riskler de taşıyor. Yıllık 630 milyon liralık ciroyu yakalayan etsiz hazır çiğköftelerin, geleneksel etli çiğköfteye göre en önemli farkı içeriğinde et olmaması. Fakat etsiz çiğköftelere et aroması kazandırmak amacı ile kullanılan bulyonlar, etli olanlara göre insan sağlığı açısından daha zararlı hale gelebiliyor. Bulyonların hammaddesi et ve tavuktan oluşuyor. Bu hayvanların İslamî usullere göre kesilmemiş olması helal lokmayı şüpheli duruma getirirken bulyonda yer alan mono sodyum glutamat (MSG) sağlığa zarar veriyor. Bulyonlardaki tehlike ise hammadde olan et ürünlerinin kesiminde başlıyor. En’am Suresi 121. ayetindeki, “Allah’ın adı anılarak kesilmeyen hayvanların etlerinden yemeyiniz.” hüküm sebebiyle İslami usullere göre kesimi yapılmayan hayvanlardan elde edilen gıda ürünleri tüketilmiyor. Bulyona, başta merdiven altı üretim olmak üzere aralarında büyük firmaların da bulunduğu çiğköfte üreticileri ürünlerinde yer veriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder